Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği
Birlik Hakkında

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 1963 yılında kurulmuştur. Türkiye genelinde İstanbul, Akdeniz, Karadeniz, Ege, Antalya ve Uludağ İhracatçıları Birlikleri olmak üzere 6 Genel Sekreterlik bünyesinde yer alan Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği` nin koordinatörlüğü, Akdeniz İhracatçı Birliklerince yürütülmektedir.

40 milyon tonun üzerinde yaş meyve sebze üreticisi olan Meyve Sebze Mamuller Sektörünün işlenmiş mamuller kısmında, artması beklenen ihracat tutarı, fabrikalarda 250.000 istihdamı, hammadde üreten çiftçiler ve tohum, gübre, ilaç gibi tüm yan sektörlerin birleşimi ile ülkemize 100% katma değer sağlayan sektördür. Meyve işleme sanayi istihdama, ülkenin ağaçlanmasına, sağlıklı beslenmeye ve net döviz girdisine büyük katkıda bulunmaktadır. Ancak üreticilerimizin yurt dışındaki rekabet gücünün düşük olması, var olan bu potansiyelin verimli olarak kullanılamamasına yol açmaktadır.

2023 yılında 4 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunan Meyve ve Sebze Mamulleri sektörünün, dünya ticaretindeki payının %2,1 olması hedeflenmektedir. Yaş meyve sebze sektörü ile ilgili olarak 2023 yılında, dünya ticaretindeki payını %8,2 ye yükseltmesi beklenmektedir. Birliğin tanıtım grubu, Narenciye Tanıtım Grubu olarak aktif olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan 2005 yılı ihracat kayıt rakamlarına göre yaş meyve sebzenin kapsamına giren ürünlerin 9,7 Milyar $` lık Türkiye tarım sektörü ihracatı içindeki payı % 13,1 olarak gözükmektedir. Türkiye yaş meyve ve narenciye` de en fazla kiraz, vişne, limon,mandarin, üzüm, greyfurt, portakal ihraç ederken yaş sebze ise en fazla domates, patates ihracatı yapmaktadır.

Ülkemiz Dünya yaş meyve sebze üretiminde Çin, Brezilya, Hindistan, ABD, İtalya, İspanya, Filipinler, Meksika, İran ve Fransa` dan sonra gelmektedir. Maalesef ürettiğimiz yaş meyve sebze ve narenciyenin çok az bir bölümünü ihraç edebilmekteyiz. Narenciyede % 29 olan üretimin ihracata oranı yaş sebzede % 3 iken yaş meyve` de % 2` ye kadar düşmektedir. Üretimini ihracata kanalize edebilmesi halinde ülkemizin yaş meyve sebzede ne büyük bir potansiyele sahip olduğu açıktır.

Yaş meyve sebze` nin çabuk bozulabilir hassas ürünler olması ihracatında bazı zorlukları da beraberinde getirmektedir. Ürünlerin ihracatında altyapı eksikliklerinin mevcut olması ihracatımızı olumsuz etkilemekte, yeterli seviyede ihracat yapılmasını engellemektedir. Bu eksiklikleri etkin bir tarım politikasının olmayışı, hasat sonrası sorunlar, üretici ve ihracatçının örgütlenememesi, bilgi eksikliği, finansman sıkıntısı ve nakliye sorunları olarak sıralamak mümkündür. Ülkemiz yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık yüzde 25`nin Avrupa Birliği ülkelerine yönelmiş olması Avrupa Birliği`nin sektöre yönelik uygulamalarının yakından takibini gerekli kılmaktadır.
İştigal Konuları

Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği`nin iştigal alanında yer alan ürünler şunlardır.;

Yenilen sebzeler ve bazı kök ve yumrular kapsamında ; patates, domates, soğanlar, şalotlar, sarımsaklar, pırasalar ve diğer soğanımsı sebzeler, lahanalar, karnabaharlar, alabaşlar, yaprak lahanalar ve benzeri yenilen brassicalar, marul ve hindiba, havuçlar, şalgamlar, kırmızı pancar, teke sakalı, kök kerevizi, tuplar ve benzeri yenilen kökler, hıyarlar ve kornişonlar, baklagiller( yukarıdaki ürünlerin sadece taze ve soğutulmuş olanları), geçici olarak konserve edilmiş fakat bu halleriyle derhal yenilmeye elverişli olmayan sebzeler, kurutulmuş sebzeler, kuru baklagiller, manyok, ararot,salep, yer elması, tatlı patates ve yüksel oranda nişasta veya inülin içeren benzeri kök ve yumrular, pişirilmemiş, buharda veya suda kaynatılarak pişirilmiş ve dondurulmuş sebzeler.

Yenilen sebzeler ve bazı kök ve yumrular dışındaki fasıllar : Hindistan cevizi, brezilya cevizi ve kaje cevizi (taze veya soğutulmuş)(kabuğu çıkarılmış veya kabuğu soyulmuş olsun olmasın), kestane,muz (plantain dahil) (taze veya kurutulmuş), hurma (taze veya kurutulmuş), incir(taze), ananas, avokado armudu,guaya armudu, mango ve mangost, turunçgiller (taze veya kurutulmuş), üzümler (taze), kavunlar(karpuzlar dahil) ve papaya (taze), elma(taze), armut(taze), ayva(taze), kayısı (taze), kiraz (taze), şeftali (nektarin dahil) (taze), erik ve çakal eriği(taze), diğer taze meyveler.

Sert çekirdekli meyveler; pişirilmemiş veya buharda ve suda kaynatılarak pişirilmiş, dondurulmuş (ilave şeker veya diğer tatlandırıcılı maddeler katılmış olsun olmasın)

Geçici olarak konserve edilmiş fakat bu halleriyle derhal yenilmeye elverişli olmayan meyveler ve sert kabuklu meyveler (örneğin; kükürtdioksit gazı kullanılarak salamurada, kükürtlü su içinde geçici olarak konserve edilmiş).

Sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler ve bitkilerin diğer kısımlarından elde edilen müstahzarlar (salçalar dahil), soslar ve müstahzarları, çeşni ve lezzet verici karışımlar (domates ketçapı dahil).

Meşrubatlar (su dahil), alkollü içkiler ve sirke, gül suyu ve gül yağı.
Yönetim Kurulu

MELİSA TOKGÖZ MUTLU
Başkan

ALİ NECATİ BAŞMAN
Başkan Yardımcısı
Tim Delegesi

CEVDET ÇEKOK
Başkan Yardımcısı

HANDAN EREN
Üye

BÜLENT OZAN DİREN
Üye

KEREM KUŞCU
Muhasip Üye

SİBEL KUTMAN ORAL
Üye

BAHAR UÇANLAR
Üye

HAKAN TURAN
Üye

BEGÜM SÜLLÜ GÜVENÇ
Üye

ABDÜLKADİR ERBALCI
Üye

Denetim Kurulu

NAZLICAN SAGUN ÇİFTÇİ


nazlican@sagun.com

BİLGE KAAN KARAKAN


bilgekaankarakan@doguscay.com.tr

ALP TÖRÜNER
BÜYÜLÜBAĞ BAĞCILIK ŞARAPÇILIK SAN.VE TIC.LTD.ŞTI.

alpt@buyulubag.com


Sektör Kurulu

MELİSA TOKGÖZ MUTLU
CHERRY VALLEY GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

melisatokgoz@futemtemsilcilik.com


ALİ NECATİ BAŞMAN
KAVAKLIDERE ŞARAPLARI A.Ş.

a.basman@kavaklidere.com

ABDÜLKADİR ERBALCI
SANPA GIDA SAN. VE TİC. AŞ.

abdulkadir@sanpagida.com.tr

E-BÜLTEN KAYIT
Copyright © 2025 - İİB

Çerez Kullanımı

Bu web sitesi, web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.